Miksi haluan olla parisuhteessa. Haluan rakkautta, turvaa, ihmisen jonka kanssa voi jakaa perusarjen, mutta myös onnen ja haasteet, haluan jakaa oman elämäni toisen kanssa. Haluan ystävän, ihmisen joka on minun puolellani. Perusasioita, joiden luulisi olevan itsestäänselviä kaikille.

Irtipäästäminen väkivaltaisesta suhteesta, joka ei ole ollut mitään tällaista, on silti vaikeaa. Pitää jollainlailla kiinni niistä haaveista, omista unelmista, joiden kuvitteli olevan vihdoin totta. Se hyvä oli kuitenkin pelkkää esitystä. Narsku monesti kerää alkuun tietoa -voi tuntua siltä, että vihdoin ihminen joka osaa puhua ja haluaa kuunnella. Hän osaa sitten olla juuri sellainen unelmakumppani, josta olet haaveillut koko elämäsi. Tuntuu, että on vihdoin löytänyt oman turvasatamansa. Ja kun totuus paljastuu, sitä ei halua nähdä. Pää on saatu monesti tässä vaiheessa jo niin sekaisin, ettei kaikkea pysty enää näkemään ihan selkeästi. On järjetöntä ajatella, että kaikki se olikin ollut vain suunnitelma saada toinen hallintaansa. Miten ihminen, jota itse rakastaa ja jolle antaisi kaikkensa, voisi haluta minulle pahaa. Miten toinen voisi käyttäytyä niin, ettei rakastaisi vaan vihaisi.

Haluan rakkautta - Narsku ei osaa rakastaa. Paitsi itseään. Hän ei halua edes muilta rakkautta, eihän hän tiedä edes mitä se on. Hän esittää rakkautta, mutta on kaikkea muuta. Hän esittää unelmakumppania alkuun, ja tarpeen tullessa aina välillä. Hän voi muuttua kuitenkin silmänräpäyksessä taas omaksi itsekseen. Ja nämä muutokset ovat todella karmivia. Muutos takaisin voi tapahtua vaikka jonkun ulkopuolisen ihmisen tullessa paikalle. Se on suunniteltua, tarkoitettua. Ei kannata uskoa jos narsku sanoo, ettei tiedä mikä häneen meni. Tai ettei hän pystynnyt hallitsemaan itseään. Tai mitä valheita vaan. Kyllä hän hallitsee itsensä. Ja tekee sen kaiken täysin tietoisena siitä mitä tekee. Narsku ei rakasta, hän vihaa. Hän vihaa myös sinua, siksi voi tuntua siltä, että hän välillä vihaisi sinua. Hän todella vihaa, mutta ei välillä, vaan koko ajan.

Haluan turvaa - Narsku on kaikkea muuta kuin turvallinen. Hän on täynnä vihaa ja kohdistaa sen lähimmäisiinsä. Niihin ihmisiin, joiden kaiken järjen mukaan kuuluisi olla samalla puolella ja suojella ja auttaa toisiaan. Hän hajoittaa pala palalta, suunnitelmallisesti. Et ole turvassa. Koti ei tällaisessa suhteessa tule ikinä olemaan sinulle turvallinen paikka, paikka jossa voisit rauhoittua ja levätä, turvasatama. Parisuhde on taistelukenttä, jossa joudut suojelemaan itseäsi ja läheisiäsi omalta puolisoltasi.

Haluan jakaa onnen ja apua ongelmissa - Narsku ei voi sietää sitä, että joku toinen olisi onnellinen. Hän tekee kaikkensa, että kukaan ei ole onnellinen. Eikä se ole mitään pientä naapurikateutta. Jos pääset johonkin mukavaan tilanteeseen, vaikka viettämään ystäviesi kanssa iltaa (luultavasti vain suhteen alussa), hän aivan takuulla tekee kaikkensa, jotta saa sen pilattua. Laittelee vaikka valokuvia itsestään koko illan, tai vänkää ihan mistä vaan aiheesta riittävän kauan. On mustasukkainen ja vaatii valokuvia sinusta, koko ajan. Jos et vastaa viesteihin riittävän nopeasti, hän haastaa riitaa. Nostaa jonkun mukaongelman esille, johon joudut käyttämään kaiken energiasi ja huomiosi, etkä varmasti saa nauttia mistään hetkestä rauhassa. Mitä tärkeämpi tilaisuus sinulle, sitä väkivaltaisempi reaktio siitä seuraa. Vähitellen pelkäät lähteä mihinkään, tai tiedät että helpompi jättää tällaiset kokonaan. Vähitellen huomaat jättäytyväsi ystäviesi seurasta. Et ehkä oikein tiedä miksi, mutta niin tuntuu olevan helpompaa.

Haluan ystävän, rakastetun, jonka kanssa olemme samalla puolella. Narskun kanssa et ole ystävä vaan vihollinen. Et saa turvaa, vaan joudut elämään jatkuvassa pelossa. Pelkäät vähitellen kaikkea. Et voi ikinä tietää, mikä tällä kertaa saa aikaan hyökkäyksen. Väkivaltaisessa suhteessa mitkään maalaisjärjen lait eivät päde. Elät taistelukentällä, et rakkaudessa ja turvassa. Omassa alkusuhteessa ensimmäisiä omituisuuksia oli lause kumppanini suusta: "Käyttäydyin niin, koska sinulla asiat ovat niin hyvin ja minulla huonosti." Häntä raivostutti, jos jollain meni hyvin ja hän teki kaikkensa tuhotakseen muiden onnen. Jopa siis oman kumppanin onni oli sietämätöntä, ja hän myönsi sen. Se järjetön viha silmissä, joka oli minun vikani, koska minulla meni liian hyvin.

Kenenkään ei kuulu pelätä parisuhteessa. Kenenkään ei kuulu muuttaa itseään. Voi olla järkyttävää huomata, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät halua parisuhteesta mitään normaaleja asioita - onnea, iloa, rakkautta. On olemassa ihmisiä, jotka eivät ole parisuhteessa rakkauden, vaan vihan takia. Ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa tuhotakseen kumppaninsa, sen, jota kuuluisi suojella ja rakastaa.

 

m.e.