En joskus ymmärtänyt naisia, jotka jäivät väkivaltaiseen parisuhteeseen. Muistan, että pidin heitä jotenkin säälittävinä, heikkoina, tyhminä.. En voinut millään ymmärtää, miten kukaan voisi elää sellaisessa. Nykyään minulla ei ole minkäänlaista vaikeutta ymmärtää heitä. Jo pelkkä henkinen väkivalta on niin musertavaa ja raakaa. Väkivaltainen suhde vie voimat, joita tarvittaisiin muutokseen ja lähtemiseen. Langettaa niin kovan häpeän kaikesta, mitä kotona piilossa tapahtuu, ettei kehtaa myöntää tapahtumia kellekään. Alkaa jopa suojelemaan tekijää. Ja jää kaiken tuskan kanssa yksin.

Nöyryytys, nimittely, alistaminen, kontrolointi, ylipäänsä toiselle pahan olon tuottaminen tarkoituksella, oli se millaista vain, ei kuuluu parisuhteeseen. Kivun tuottaminen toiselle, henkisen tai fyysisen kivun, ei kuulu rakkauteen. Jos tuntuu pahalta, etkä oikein välttämättä edes tiedä miksi.. mieti taaksepäin. Millainen olit ennen tätä parisuhdetta? Nautitko elämästä silloin ja nyt samalla tavalla? Tunsitko olosi turvalliseksi? Saako kumppanisi sinut voimaan hyvin? Niin henkisesti kuin fyysisestikin. Teitkö samoja asioita, tapasitko ystäviäsi niinkuin nyt? Näitkö tulevaisuuden valoisana, samanlaisena kuin nyt?

Pelkän tosiasian kohtaaminen, sen, että elää väkivaltaisessa parisuhteessa, on vaikeaa. Lähteminen siitä on vielä vaikeampaa. Mutta lähteminen on ainoa vaihtoehto, jos haluat taas voida hyvin. Ja voit oikeasti voida vielä hyvin. Etene pienin askelin, mutta etene oikeaan suuntaan. Takapakkeja voi tulla, mutta älä lannistu, älä jää paikkaan, jossa sinulla ei tule ikinä olemaan hyvä olo. Paikkaan jossa ei ole rakkautta, on vain vihaa. Ja pelkoa, ei turvaa.

Puhu, hanki tietoa, laita asioita paperille ylös. Väkivalta saa mielen sumentumaan ja monesti olisi hyväksi saada siihen ulkopuolista näkökulmaa. Olet uhri, et syyllinen toisen tekemisiin. Et, vaikka tekijä tietenkin koittaa sen niin kääntää. Mitä tehokkaammin sinuun on istutettu häpeä, sitä vaikeampaa on lähteä pois. Mieti mitä kaikkea hän on saanut sinuun istutettua? Häpeän, joka ei ole sinun teoistasi johtuvaa, vaan sen toisen? Kuuntele omaa sisäistä puhettasi, mitä ajattelet itsestäsi, mitä hänestä. Pakene.

 

m.e.