Ilo - narsisti ei voi sietää onnea ja iloisuutta. Hän ei ymmärrä sitä, koska hän ei itse siihen kykene. Tämä saa monesti aikaan sen, että normaalit illanvietot, juhlat ja ystävien tapaamiset vähenevät pikkuhiljaa. Alkuun voi olla, että vain ihmettelet narskun käytöstä, mutta käytte silti muutamissa tapahtumissa. Kuitenkin, jotain näistä tapahtuu (on keinoja muitakin, mutta nämä olivat yleisimpiä kohdallani niin kauan kun edes yritin pyristellä ulkomaailmaan): 

1. Narskun käytös on juhissa jollain tavalla niin erikoista, että et halua niihin enää ikinä mennä. Omalla kohdalla narskun käytös juhlissa oli aivan järkyttävää, siihen kuului useasti se, että narsku joi alkoholia, joka sai hänet sekoamaan avoimemmin kuin yleensä. Siis muiden aikana, vaikka selvinpäin hän pystyi pitämään kasvoillansa naamion yleensä, jos paikalla oli muita ihmisiä. Kun näin tapahtui, muutkin olivat aivan järkyttyneitä narskun käytöksestä. Itseni valtasi häpeä, miten voin olla tuollaisen ihmisen kanssa. Hän nimitteli, töni, alisti.. kaikkea sitä julkisesti silloin kun oli päissään ja olimme esimerkiksi häissä. Joka kerta ilta päättyi riitaan ja itkuun, joka vain paheni juhlista lähtemisen jälkeen. Joten - en enää mennyt tällaisiin tilaisuuksiin.

2. Menet yksin, mutta narsku pilaa silti iltasi. Mitä mukavampi ilta olisi tulossa, sitä varmempi oit olla siitä, että narsku tekee kaikkensa pilatakseen sen. Se alkaa esim. sillä, että myöhästyt. Todennäköisesti narsku järjestää jo kotona kohtauksen, jonka takia myöhästyt, tai sitten hän on luvannut viedä sinut juhliin, eikä viekään ja siksi myöhästyt. Jos osaat jo varautua tähän aiempien kertojen takia, hän järjestää kohtauksen muuten vaan, jotta saa sinut pois tolaltasi. Joten - helpompi jäädä kotiin.

3. Olet päässyt juhliin asti. Narsku tekee edelleen kaikkensa, että saa pilattua iltasi. Hän vie huomiosi väkisin. Hän laittaa vaikka aivan koko ajan viestejä, jotka saavat sinut tuntemaan syyllisyyttä tai huonommuutta. Hän haastaa riitaa - vänkyttää jostain aivan mitättömästä asiasta vaikka sadan viestin verran, jos ei saa sinua muuten huonolle tuulelle. Jos et vastaa, hän keksii aivan varmasti keinon ottaa sinuun yhteyttä. Viimeinen keino on tulla paikalle, mutta todennäköisesti varsinkin sinä itse haluat välttää tätä vaihtehtoa viimeiseen asti. Koska silloin palattaisiin vaihtoehtoon 1. Joten - en mennyt enää yksin mihinkään.

4. Tämä tullaan muistamaan kauan. Kuinka sinä vain juhlit, kun hän siivosi kotona, olit kaatokännissä (vaikka olisit ollut selvinpäin), olit pettämässä ja juonimassa muutenkin jotain hänen päänsä menoksi. Olet loppujenlopuksi aina syyllinen siihen, että illat ovat aina menneet pilalle. En muista omasta suhteestani yhtään kertaa, jolloin olisin päässyt oikeasti pitämään hauskaa tai nauttimaan ystävieni seurasta. Joten - parempi tai ainakin huomattavasti helpompi vaihtoehto on jäädä kaikesta aiemmin ihan normaalista hauskanpidosta pois. Alistua siis narskun tahtoon.

Nykyään saan nähdä ystäviäni, tai voimme yhdessä puolison kanssa käydä viettämässä iltaa. Odotan kuitenki edelleen koko ajan, missä vaiheessa illan kulku kääntyy. Aiemmin se tapahtui sekunneissa, sormia napsauttamalla kaikki kääntyi päälaelleen ja siitä eteenpäin kaikki oli aina yhtä tuskaa. Vaikka narsku joka kerta lupasi, ettei sellaista enää tapahdu (ei ymmärrä mikä häneen meni, hän vain pelkää niin paljon että minulle tapahtuu jotain pahaa, kaverit ovat sellaisia ja tällaisia, koittaa suojella niiden seuralta, eikä hän tietenkään ikinä aiemmin ole käyttäytynyt näin jne. jne..). Nykyään, uudessa suhteessa tällaista muutosta ei tapahdu, vaan saan nauttia olostani ja saan aamulla nukkua rauhassa pidempään ja levätä. Voidaan yhdessä muistella miten hauskaa oli -kaikkea mitä normaalissa suhteessa voi tehdä. Vie varmaan vielä jonkun aikaa, että siihen pystyy luottamaan täysin, ettei enää tarvitse valmistautua pahimpaan.

Jos olet ollut narsistisessa parisuhteessa, muistatko yhtäkään iltaa, jona kaikki olisi mennyt hyvin.? Ettei illan aikana tai heti sen jälkeen olisi tullut riitaa? Ettei sinua olisi sitten vielä syyllistetty siitä? Ja tiedäthän, ettei se ole normaalia? Toisen ilon pilaaminen ei kuulu normaaliin parisuhteeseen, ei vaikka itselä olisi kuinka huono päivä takana.

 

m.e.